
‘We halen het groen naar binnen’
15 mei '25
De Plaetse in Eersel wordt niet alleen een woonbuurt, maar ook een gebied waar groen en landschap centraal staan. Sterker nog: het landschap vormt de basis. Stedenbouwkundige Marijke Voermans van Van Tuijn Stedenbouw vertelt ons meer over de inrichting en de nadruk op de groenstructuur.
Robuuste groenstructuur
De groenstructuur van De Plaetse is geïnspireerd op het mozaïeklandschap van het buitengebied. "We willen de verbinding maken tussen het dorp en het ommeland. Het landschap kenmerkt zich door open velden, lanen en bosjes. Deze kenmerken brengen we Eersel binnen en vormen een robuuste groenstructuur die het dorp verbindt met het landschap. Het ondersteunt niet alleen recreatieve verbindingen naar buiten, maar levert ook een grote bijdrage aan de biodiversiteit. De centrale groenstructuur is daarnaast belangrijk voor de wateropvang, het kent veel hoogteverschillen en wadi’s", legt Marijke uit.

Landschap als basis
Het plan wijkt af van woonbuurten met een traditionele opzet doordat het landschap als basis wordt genomen. " Vaak zijn de resterende plekken, na het aanleggen van infrastructuur, voor groen bestemd. Hier doen we het andersom en maken we een doorlopende groenstructuur waarin gewoond wordt. Dat betekent minimale ruimte voor auto-infrastructuur en verharding. Fijne en verleidelijke routes voor voetgangers en fietsers. Dit zorgt voor een andere dynamiek dan in buurten waar auto's tot de oprit kunnen komen."
Lokale natuur naar binnen halen
Duurzaamheid, biodiversiteit en natuurinclusiviteit zijn belangrijke thema’s in de inrichting van het openbaar gebied. "We leggen robuuste groenstructuren aan die in verbinding staan met de omgeving. We maken een natuurlijke inrichting waarin veel variatie zit: besloten bosjes, bloemrijke grasvelden, struiklagen en wadi’s brengen gelaagdheid. Denk aan de afwisseling in dicht-open, schaduw-zon, vochtig-droge plekken. Dat zorgt ervoor dat verschillende dieren en planten zich hier thuis voelen. Daarbij waarborgen de lage struiken tussen de woningen en het openbaar pad ook privacy en dienen dus meerdere functies", vertelt Marijke.

Routes en sociale ontmoetingsplekken
De centrale route is een ontspannen autovrije route, die de woonclusters met elkaar verbindt. Marijke: "Het centrale pad kruist op een centrale plaatse, een flexibel pleintje dat kan worden gebruikt voor buurtfeesten en barbecues. Langs de route zorgen natuurlijke speelelementen voor speelaanleidingen. Het idee is om een speelroute langs de bosrand te maken, verbonden met de wadi’s."

Een wijk voor iedereen
"Het leukste is als de buurt straks wordt toegeëigend en gebruikt door de bewoners. Het is mooi om met het ontwerp bewustzijn te creëren over klimaatopgaven door in zo’n groenstructuur te wonen, in plaats van alles ondergronds op te lossen. In mijn ogen is het geslaagd als De Plaetse straks ook beleefd wordt als een fijne en gezonde woonomgeving en mensen uit andere wijken bewust een ommetje via deze buurt maken", sluit Marijke af.
Wil jij hier wonen?
Zie jij jezelf wel wonen op deze unieke locatie in Eersel? Meld je dan alvast onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen De Plaetse.
Afbeeldingen: © Van Tuijn Stedenbouw