
'De Plaetse krijgt herkenbare en vernieuwende woningen’
30 april '25
Op het oude Wintermansterrein in Eersel komt een gloednieuwe woonwijk: De Plaetse. De opzet van het plan is met zorg samengesteld door Van Tuijn Stedenbouw. Stedenbouwkundige Marijke Voermans van Van Tuijn Stedenbouw vertelt ons meer over de stedenbouwkundige opzet van De Plaetse.
Belangrijke schakelpositie
In De Plaetse komen in totaal ongeveer 290 woningen, onderverdeeld in verschillende woningtypes. De projectlocatie ligt tussen het dorp en het landschap in. Deze schakelpositie vormde een grote inspiratiebron voor de inrichting van het project. "We willen de groene omgeving naar binnen halen. Dit verandert de mentaliteit van kijken; het mozaïeklandschap van het buitengebied, met bosjes, velden en lanen vormt de basis. Deze kenmerken trekken we Eersel binnen en typeren de hoofdgroenstructuur. Zo verbinden we het dorp en de bestaande woonbuurten met dit nieuwe stukje Eersel”, legt Marijke uit.

Aandacht voor ontmoeting
Marijke: “Voordat we begonnen met ontwerpen, hebben we eerst meer informatie opgehaald bij inwoners van Eersel. Er zijn al heel veel grote woningen in het dorp. Senioren willen graag doorstromen en starters willen zich er vestigen. We ontdekten dat het Eersels karakter niet zozeer uit te drukken is in tastbare aspecten, maar eerder in de ondernemende geest, in de betrokkenheid naar elkaar toe en de ‘ons kent ons’ sfeer. Ingrediënten waarmee we beseften dat we iets nieuws moeten toevoegen voor Eersel, een buurt die beter aansluit bij de huidige woonbehoeftes en bijdraagt aan de sociale- en klimaatopgaven. Daarom hebben we ervoor gekozen om met kleinschalige woonclusters te werken rondom een gezamenlijke plek. In plaats van 290 woningen maken we kleinere clusters van ongeveer 10 tot maximaal 50 woningen. Een setting waarin het gemakkelijk is je buren bij naam te kennen, activiteiten te organiseren en elkaar tegen te komen.”
Verschillende woonclusters
In De Plaetse komen er drie verschillende woonclusters, ieder met een kenmerkende, eigen opzet. “De ‘buurtstraten’ zorgen voor herkenbaarheid, de oriëntatie van de woningen sluit het beste aan bij de bestaande omgeving. In de straat kom je thuis en wordt er gespeeld in een kleinschalige, groene omgeving zonder schuttingen. De ‘vrije veranda’s’ staan als het ware met ‘de voeten’ in het groen. Zelf vinden wij dit het tofste type omdat de privébuitenruimte beperkt blijft en overloopt in het openbaar gebied. Enorm interessant als je de ruimtelijkheid van een open tuin wilt ervaren, zonder dat je zelf het onderhoud hoeft te doen. Tot slot vormen de ‘geborgen hoven’ een nieuw gezicht, daar waar je Eersel binnen komt. Deze appartementengebouwen zijn gepositioneerd rondom een intiem binnenhof. De hogere bebouwing aan de rand borgt een rustige, beschutte plek binnen in het plan. Alle clusters zijn open, toegankelijk en verbonden met de centrale groenstructuur, waardoor bewoners elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten”, vertelt Marijke.

Een toepasselijke naam
De Naam ‘De Plaetse’ is niet zomaar tot stand gekomen. Marijke: “In ons verdiepingsonderzoek hebben we gekeken naar hoe gehuchten in de Kempen gegroeid zijn. Het viel ons op dat boerderijen meestal rondom een driehoekig plein stonden, wat men ook wel de plaatse noemt. Dit fungeerde vroeger als ontmoetingspunt. Deze opzet hebben we in het ontwerp meegenomen, maar dan wel in een nieuw jasje gestoken. Alle type woonclusters hebben zo’n centrale plek; de vrije veranda’s staan aan een driehoekig pleintje, de buurstraat an sich fungeert ook als een plaats. Bij de geborgen hoven zijn het de binnenhofjes die hiernaar refereren.”

Bijzonder woonconcept
Marijke is ervan overtuigd dat De Plaetse een bijzondere woonlocatie wordt. "Een plek waar je woont in verbinding met het biodiverse groen met je buren. We hebben met het ontwerp een stap vooruit gemaakt, door ontmoeting en interactie te stimuleren en bij te dragen aan biodiversiteit en klimaatopgaven. Ik hoop dat dit ook door de toekomstige bewoners straks ervaren wordt als een fijne en gezonde woonomgeving."
Wil jij hier wonen?
Zie jij jezelf wel wonen op deze unieke locatie in Eersel? Meld je dan alvast onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen De Plaetse.
Afbeeldingen: © Van Tuijn Stedenbouw